COSMETICA DENTARA(ESTETICA DENTARA) Cosmetica dentara este disciplina stomatologica ce se preocupa de frumusetea danturi si presupune efectuarea unor manopere stomatologice complexe cu scopul obtinerii unui zambet stralucitor, in armonie cu celeilalte elemente de estetica faciala.

Estetica dentara (cosmetica dentara) include o serie de tratamente stomatologice din diferite discipline ale stomatologiei respectiv protetica dentara, ortodontie, chirurgia orala, implantologie, etc, rezultand termenul de “terapie interdisciplinara”. Iata cele mai uzuale terapii stomatologice ce se includ in aceasta ramura stomatologica “interdisciplinara” denumita estetica dentara (cosmetica dentara):

  • Albirea dintilor.Este o manopera stomatologica prin care se urmareste obtinerea unei nuante cat mai deschisa si apropiata de nuanta originala a dintilor. Albirea dintilor se poate face cu ajutorul unor gutiere (dispozitive din silicon care imbraca arcada dentara), in care se pune o pasta sau gel de albire cu care se sta cateva ore pe zi si eventual pe tot parcursul noptii. Alte metode mai rapide de albire a dintilor realizate in cabinetul stomatologic pot fi efectuate cu un aparat care foloseste pulbere de bicarbonat (prophy jet), aparatul de detartraj cu ultrasunete, folosirea unui gel de peroxid de hidrogen activat de lumina, etc.
  • Obturatiile dentare pentru culoare. Obturatiile dentare definesc un tratament stomatologic specific cariilor dentare insa fiind din metal au o culoare diferita de cea a dintelui. Alternativa o reprezinta materialele compozite care pot fi de culoarea dintilor.
  • Bondingul dentar. Bondingul este o manopera stomatologica de aplicare a unei substante compozite pe dinti si modelarea sa, apoi proiectarea unei lumini speciale pentru intarirea materialului. Se perteaza la dintii strambi sau ciobiti.
  • Implantul dentar. Este cea mai moderna si cea mai buna solutie atat din punct de vedere tehnic cat si estetic de a restaura integritatea arcadelor dentare si presupune inserarea unui dinte artificial (cel mai adese ceramic) direct in osul maxilarului, printr-o tehnica speciala. Implantul dentar este permanent si are costuri mari.
  • Puntea dentara. Puntea dentara este o lucrare protetica fixa si reprezinta o solutie mai facila de a reface golurile dintre dinti. Noi dintii sunt fixati de dintii vecini sanatosi.
  • Coroane dentare. Coroana dentara este o lucrare protetica fixa si se aplica ca un invelis prin cimentare peste dinti deteriorati si care contin dintii lipsa intregind aspectul arcadei dentare.
  • Proteze dentare. Ne referim aici la toate tipurile de lucrari protetice dentare altele decat cele mentionate mai sus. Este cea mai simpla tehnic si mai ieftina solutie de completare a dintilor lipsa.
  • Incrustatiile dentare. Incrustatiile dentare sunt obturatii dentare indirecte, create in laborator din materiale metalice, compozite sau ceramice cu scopul de a reface un dinte cu cavitatii foarte mari sau deficiente structurale.
  • Bijuteriile dentare. Pentru persoanele care doresc sa iasa in evidenta printr-un supliment de cochetarie se poate lipi pe dinte cu un adeziv special ce nu afecteaza structura dintelui orice tip de bijuterie.